Pessi ja Illusia
Taiteilijaprofessori Pirjo Yli-Maunulan ja työryhmän versio Yrjö Kokon klassikkosadusta Pessi ja Illusia on äärimmäisen voimakas tulkinta rakastetusta tekstistä. Näyttämölle puhtaalta pöydältä luotu maailma on tekijöidensä tapa käsitellä Pessiä ja Illusiaa. Tutut hahmot ovat saaneet uusia tasoja liikkeen, ilmaisun ja visualisoinnin kautta. Visuaalisesti oivaltava, karhea ja kaunis teos avaa Kokon sadun hahmot ja niiden maailman moniulotteiseksi, syväksi kokonaisuudeksi, jota katsoja syventää entisestään oman tulkintansa myötä. Tältä Pessi ja Illusia näyttää vuonna 2017.

“Halusin suuren visuaalisen maailman ja pienen ihmisen sen äärelle”, ohjaaja ja koreografi Pirjo Yli-Maunula sanoo. “Pessin ja Illusian maailma vyöryy katsomoon ja saa katsojan hetkellisesti uskomaan siihen, että kaikki on totta ja väkevää.” Visuaalisesti työryhmän versio Pessistä ja Illusiasta on oivaltava, karhea ja kaunis.

Paperista luotu lavastus ja puvustus sekä teosta varten sävelletty musiikki rakentavat Pessin ja Illusian maailmasta väkevän ja käsinkosketeltavan. Pessi ja Illusia näyttäytyy tekijöilleen selviytymiseen uskovana teoksena. Keijukaista koettelevat vuodenajat ja ihmisten sota ja hänen täytyy löytää keinot selvitä. “Elämme hyvin pessimistisessä maailmassa taloudellisten, poliittisten, ekologisten ja sodan uhkakuvien alla, jossa on vaikea säilyttää omaa optimismiaan. Pessin ja Illusian tarinasta voi saada taas toivoa ja luottamusta selviämiskykyyn”, Yli-Maunula sanoo. Työryhmän monitaiteellinen versio jättää silti taaksensa yksiselitteisen mustavalkoiset tulkinnat ja avaa Kokon sadun hahmot ja niiden maailman moniulotteiseksi, syväksi kokonaisuudeksi, jota katsoja syventää entisestään oman tulkintansa myötä.

Teosta ovat olleet Yli-Maunulan kanssa luomassa tanssitaiteilijat Milla Virtanen, Teemu Tuohimaa ja Katri Lausjärvi, sirkustaiteilijat Sanna Vellava ja Katja Kortström sekä muusikot Kyösti Salmijärvi ja Markus Lampela. Puvustuksesta ja lavastuksesta vastaa Pirjo Valinen avustajanaan Heidi Kesti. Äänisuunnittelijana toimii Aake Otsala ja valosuunnittelijana Jukka Huitila. Apulaisohjaajana toimii Milla Virtanen. Lisäksi teosta suunnittelemassa on ollut sirkustaiteilija Ilona Jäntti.

Teoksen on tuottanut Flow Productions yhteistyössä JoJo-Oulun Tanssin Keskuksen kanssa vuonna 2015. Sen toteuttamista ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Suomen kulttuurirahasto, Wihurin rahasto sekä Oulun Valistustalo. Yhteistyökumppanina on kulttuuritalo Valve.
30 photos · 37 views