new icn messageflickr-free-ic3d pan white
De Kameel | by g e r a r d v o n k เจอราร์ด
Back to photostream

De Kameel

Na twee en een half jaar bouwen is op Molendag 14 mei 2011 molen De Kameel feestelijk geopend. Dat gebeurde traditioneel met het lichten van de vang. Na de molen van Nolet werd zo alweer het zevende wiekenkruis door de wind boven Schiedam in beweging wordt gebracht.

 

Molen De Kameel is met zijn 30,5 meter hoogte tot bovenkant kap geen kleine jongen. Toch oogt hij bescheiden naast de oude windreuzen die Schiedam nog rijk is. Dat komt omdat deze nieuwste moutmolen oorspronkelijk is gebouwd in 1715, tijdens de beginjaren van de jeneverindustrie. De behoefte aan mout was toen nog niet zo groot zodat ook de molens konden volstaan met een rank postuur en een kleinere hoogte. Met de voltooiing van De Kameel is dit deel van de jenever- en molengeschiedenis van Schiedam weer zichtbaar geworden.

 

Opvallend aan De Kameel is ook de zogenaamde grot. Via een halfronde doorgang konden kleine schepen tot in de molen varen om te laden en lossen. Tijdens Molendag kan men ook van binnen ervaren hoe dat er heeft uitgezien.

 

Historie van De Kameel

Molen De Kameel stond tussen 1715 en 1868 nabij het Doeleplein, naast de toenmalige Overschiese poort. De molen maakte deel uit van een bestand van zo’n twintig hoge stellingmolens, die zorgden voor het malen van graan voor de destijds grootschalige Schiedamse jeneverindustrie. In 1865 verloor De Kameel door een storm de roeden, ijzeren as en kap. De molenromp diende nog enige jaren als houtzagerij, maar werd tenslotte na een brand gesloopt.

 

Moderne functies

De oude overgebleven molens staan allemaal een beetje achteraf. Dit is wellicht hun redding geweest (ze stonden niet in de weg) maar bezoekers van Schiedam ontdekken ze pas na een wandeling door de stad. Door zijn ligging is molen De Kameel echter een visitekaartje dat goed zichtbaar is van de invalswegen vanuit de snelweg en het treinstation. Schiedam kan zich zo goed profileren als molenstad.

 

Hoewel De Kameel is uitgerust met een koppel maalstenen, zal hij niet vaak malen. Dat wordt al gedaan op drie andere Schiedamse molens. Op dit moment wordt hard gewerkt aan een moderne toepassing namelijk het opwekken van electriciteit. Dit zal gekoppeld worden aan techniekeducatie in de molen waar dan de oude en nieuwe toepassing naast elkaar zijn te zien..

 

De onderste drie zolders zijn ingericht als kantoor- en vergaderruimte voor De Schiedamse Molens. Deze stichting beheert al dertig jaar de molens van Schiedam en is initiatiefnemer en opdrachtgever van de herbouw geweest. De vergaderruimte is te huur voor kleine zakelijke bijeenkomsten. Vraag bij de stichting naar alle mogelijkheden.

3,106 views
15 faves
41 comments
Taken on March 14, 2013