new icn messageflickr-free-ic3d pan white
La Farga de l'Arion, Ulldecona (el Montsià) | by Jesús Cano Sánchez
Back to photostream

La Farga de l'Arion, Ulldecona (el Montsià)

L'oli d'oliva és un dels elements claus per entendre l'essència de la cultura mediterrània que des de fa més de dos mil·lennis ha estat conreada per totes les cultures que s'han anat alternant a les nostres fèrtils terres. És, a més, l'únic vestigi viu que contempla el nostre particular "Passeig per la Història" i que conforma un autèntic paísatge cultural mil·lenari.

 

Amb l'arribada dels comerciants grecs i fenicis de la Mediterrània Oriental, es documenta la introducció del conreu de l'olivera. Foren els romans però, qui van aportar grans novetats al cultiu de l'olivera i, la Península es convertí així, en el major productor d'oli d'oliva de tot l'Imperi. Els següents en dominar el territori foren els musulmans, aportant nous cultius i millorant els ja existents amb noves tècniques i sistemes de regadiu revolucionaris. La Reconquesta cristiana, que arribà al segle XII, no representà grans canvis en els costums agrícoles i alimentaris. El mateix es pot dir de la consideració i el cultiu de l'olivera durant l'Època Moderna i Contemporània fins arribar als nostres dies.

 

A les Terres del Sénia i, a Ulldecona en particular, trobem la major concentració coneguda d'oliveres mil·lenàries de tot el món. La partida de l'Arión, amb uns 400 exemplars inventariats i, dos d'ells declarats "Arbres Monumentals" per la Generalitat de Catalunya, constitueix una de les mostres més autèntiques de com l'agricultura tradicional mil·lenària ha superat el pas del temps i s'ha fusionat amb el medi i l'entorn tradicional, de manera que ara, al segle XXI, se'ns fa gairebé impossible concebre un paísatge sense aquells records vius del nostre passat i la nostra cultura. Dintre d'aquesta partida trobem el Fondo de l'Arión on, des de l'any 2011, es troba el Museu Natural de les Oliveres Mil·lenàries de l'Arión, que permet contemplar i gaudir de 35 exemplars d'autèntiques escultures vivents de grans soques i formes recargolades, fruit del pas de temps i les cicatrius que aquest deixa en l'escorça.

 

Segons un recent estudi, de la Universitat Politècnica de Madrid que ha estat finançat pel Grup Banco Santander, l'olivera coneguda com La Farga de l'Arión I, un dels dos arbres monumentals, data de l'any 314 dC, quan l'emperador de l'Imperi Romà era Constantí I, i això la converteix amb l'olivera més antiga de tot l'estat espanyol i del món, segons paraules del catedràtic que ha dut a terme l'estudi, el senyor Prieto.

 

A Google Maps.

696 views
7 faves
3 comments
Taken on May 19, 2018