new icn messageflickr-free-ic3d pan white
The illustrious second block | by Hans Veuger
Back to photostream

The illustrious second block

Amsterdam - Zaanstraat.

TDD / DDD.

 

"Spaarndam 2" is a social housing complex built in the Amsterdam School style of architecture and designed in 1918 by architect Michel de Klerk. With this sculptural block, De Klerk has made a major contribution to the street scene. Particularly beautiful are the trapezoidal windows, the sculptures above the porches reminiscent of mushrooms and starfish, the imaginative wooden attic windows and the very special organic windows of the former shop corner.

Restoration was completed this spring.

 

Spaarndam 2 is één van de drie monumentale volkswoningbouwcomplexen in het Spaarndammerplantsoen in Amsterdam. Het werd in 1918 door Michel de Klerk ontworpen voor woningbouwvereniging Eigen Haard. Het gebouw is gebouwd in de stijl van de architectuurstroming ‘Amsterdamse School’.

De bouwstijl ‘Amsterdamse school’ (sinds 1916) wordt getypeerd door het gebruik van expressieve en fantastische vormen, verwant aan het expressionisme. Kenmerkend is het gebruik van veel baksteen en de versieringen in de gevels.

Het complex, met 48 woningen, is onlangs gerenoveerd en gerestaureerd.

 

Het roemruchte tweede woonblok van Michel de Klerk aan het Spaarndammerplantsoen vormde voor Jos Cuypers (zoon van Pierre Cuypers) aanleiding om ontslag te nemen uit de Schoonheidscommissie waarvan hij voorzitter was. Cuypers kon zich niet verenigen met de ontwerpwijze van De Klerk, die de samenhang tussen constructie en decoratie had losgelaten (amsterdamse-school.nl).

 

1,034 views
32 faves
10 comments
Taken on May 28, 2020